19:30 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Građani koji su radili u Rusiji, i kojima su poslodavci uplaćivali doprinose, moći će taj radni staž da povežu sa stažom u Srbiji, pojasnio je ministar za rad Zoran Đorđević i dodao da je to predviđeno Sporazumom o socijalnoj zaštiti koji je Srbija parafirala sa Rusijom.

  On je naglasio da je to otvoreno pitanje od 2010. godine, da nakon parafiranja Sporazuma sledi njegovo usvajanje u Rusiji, a nakon toga i zvanično potpisivanje.

  „To će biti pozitivna vest za sve građane koji su nekada radili u Rusiji, koji su uplaćivali doprinose u Rusiji, jer će sada moći da povežu taj staž sa stažom u Srbiji“, pojasnio je ministar.

  Sporazum se ne odnosi, kako kaže, na rad na crno, i dodaje da je sa ruskim kolegom pričao i o tome, i da su se dogovorili da imaju „aktivnije kontakte“ kako bi zaštitili građane Srbije koji u Rusiju odlaze da rade, a koji su zbog nepoznavanja procedura dovedeni u zabludu i rade na crno.

  Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o radu, on je rekao da će u decembru biti izmenjena samo dva člana, a da slede detaljnije izmene koje će pratiti javna rasprava.

  „Izmene se tiču samo prijavljivanja radnika. Dosad je poslodavac imao obavezu da radnika prijavi u roku od tri dana, a sada će radnik od prvog dana morati da bude prijavljen“, pojasnio je Đorđević.

  On je dodao da prijava radnika sada ide brže i da nema razloga da se čeka tri dana. To je, kako je rekao, često zloupotrebljavano, pa kada se pojavi inspekcija i pronađe neprijavljenog radnika, uvek je bio izgovor da je radnik taj dan počeo da radi.

  Tagovi:
  osiguranje, penzije, Zoran Đorđević, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga