15:24 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  297
  Pratite nas

  U predviđenom roku stigle su tri prijave za učešće u postupku privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor), saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

  Do predviđenog roka koji je istekao danas u 13 časova prijave su poslale kompanije iz Kanade, Kine i iz Rusije, navodi Ministarstvo. Komisija za sprovođenje postupka pregleda dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će se nastaviti sa daljim postupkom.

  Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade i Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koji su u proteklih godinu dana potpisali ugovor o poverljivosti i koji su radili „Dju dilidžens“.

  Premijerka Ana Brnabić je izjavila ranije u Majdanepku da su najmanje tri kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u RTB-u Bor. Na pitanje novinara da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

  „Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U  zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu“, kazala je ona, preneo je Tanjug.

  Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije u vrednosti od milion dolara.

  Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. RTB ukupno zapošljava blizu 5.000 ljudi.

  Tagovi:
  RTB Bor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga