12:54 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1539
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Rojters da od predstojeće posete Kini mnogo očekuje, a na konstataciju da su mnogi u EU zabrinuti za uticaj Kine u regionu odgovara da su tenderi u Srbiji otvoreni za sve investitore.

  On je najavio da u Kinu ide kako bi se potpisao ugovor za Bor, kao i za Zrenjanin, što je investicija od milijardu dolara, a naveo je da će se govoriti i o industrijskom parku i mnogim infrastrukturnim projektima.

  „Od posete Kini očekujem mnogo, imamo prijateljske odnose, ekonomski odnosi ozbiljno napreduju“, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

  Kada su Amerikanci vratili Železaru, podsetio je Vučić, 5.000 ljudi je ostalo bez posla, a iz budžeta je mesečno izdvajano između 10 i 12 miliona dolara, a sada, kaže, ništa ne plaćamo, dobijamo porez, radi više od 5.200 ljudi.

  Kaže da tek očekujemo još značajniji dolazak kineskih kompanija, kao i dobru tržišnu utakmicu između njih i evropskih i američkih kompanija.

  Na opasku da su pojedine diplomate iz EU zabrinute za uticaj Kine u regionu, odgovara:

  „Ako kažu da jesu, nemam ništa protiv“, ali dodaje i da je EU nama dala 400 miliona za most, a mi smo Kinezima dali da grade.

  Takođe navodi i da su tenderi za Bor i ostale kompanije bili otvoreni za sve, ali da su se na tender za Bor javili samo Kinezi i Rusi, i zapitao — što se drugi nisu javili i što nisu ponudili veću cenu.

  „To je izvanredna cena i odličan posao“, rekao je Vučić i dodao da ćemo nastaviti da sarađujemo sa svima i da imamo najviše zapadnoevropskih investicija.

  Kaže da je izvoz u zemlje EU 68 odsto, a u region 20 odsto, ali da mi želimo dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i imaćemo ih i ništa ne činimo protiv drugih.

  On je ukazao i na to da treba da se zna sa koliko pažnje Kina posmatra ovaj prostor i koliko se Kina prema nama korektno ponašala.

  Tagovi:
  Bor, Aleksandar Vučić, Kina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga