14:10 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  32686
  Pratite nas

  Kina očekuje da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, poručio je danas u Tjenđinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta sa premijerom Kine Li Kećangom. Kineski premijer je srpskog predsednika dočekao pozdravom na srpskom jeziku. „Dobro došli“, rekao je Li predsedniku Srbije dok su se rukovali ispred zastava Srbije i Kine.

  Ovo je četvrti put da se predsednik Vučić sastaje sa kineskim premijerom.

  Vučić je novinarima rekao da je u razgovoru sa premijerom Kine Lijem izraženo jednoglasje i međusobna podrška o svim političkim pitanjima. 

  Predsednik je ponovio da je ova poseta NR Kini velika čast za Srbiju.

  „Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako“, kazao je Vučić.

  Izrazivši ogromnu zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima, već i na ljudskim, Vučić je podsetio da je Kina i u teškim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije.

  „Došli su na ručak sa srpskom delegacijom. Ostaćemo u kontaktu“

  Vučić je ocenio da je veoma važno što je predsednik Kine Si Đinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju jer je to signal investitorima da ulažu u našu zemlju.

  Srpski predsednik je u Tjencinu prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma „Godišnji sastanak novih šampiona“, poznatijem kao „letnji Davos“, a potom i svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

  Vučić je, nakon ručka, ukazao na to da je prvi put imao prilike da vidi sve najveće kineske kompanije — ne jednu ili dve osrednje, već da je među njima bilo 10 najvećih kompanija koje su među 500 najvećih u svetu.

  „Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu“, rekao je Vučić.

  Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju.

  Ukazao je na to da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća avio-kompanija i drugi.

  Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.

  Komentarišući to što je skup u Tjencinu posvećen Četvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da „moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo“.

  „Video sam da su mi se neki u Srbiji, koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde roboti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju“, primetio je on.

  U večernjim satima premijer Li priređuje prijem za predsednika Srbije, predsednicu Estonije Kersti Kaljulaid, predsednika Letonije Raimondsa Vejonisa i premijera Samoe Tuilaepa Sailelea Malijelegaoija, koji su prisustvovali otvaranju „letnjeg Davosa“ u Tjencinu.

  Vučić je ovim razgovorima završio višednevnu posetu Kini, tokom koje se sastao i sa predsednikom te države Si Đinpingom, koji je prihvatio njegov poziv da ponovo poseti Srbiju.

  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga