22:00 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, kao ni na ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedelje, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra, kaže za Tanjug potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

   

  Prema Ljajićevim rečima to je zajednički zaključak njegovog telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem. 

  „Besmisleno je da zabijamo glavu u pesak i ponašamo se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je, nakon uvođenja takse od 10 odsto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma“, kazao je Ljajić, prenosi Tanjug. 

  „Zamislite da u takvoj situaciji i Šarović i ja pričamo o olakšavanju trgovine i uklanjanju barijera, a mi trenutno imamo uvedene ne barijere, nego barikade od strane privremenih institucija u Prištini. I pritom se još pojedini kosovski ministri hvale time što je smanjen obim trgovine sa Srbijom“, dodao je on. 

  Potpredsednik Vlade ističe da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mere koje su uvele privremene institucije u Prištini ukinu i da se onda započnu razgovori ne samo o ukidanju vancarinskih barijera, već i o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom delu Evrope. 

  Ljajić i Šarović će početkom sledeće nedelje na sastanku u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti kako bi bila ukinuta sporna taksa koju su uvele privremene institucije u Prištini.

  Tagovi:
  Rasim Ljajić, BiH, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga