12:45 15 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Probijanje tunela kod Čortanovaca

  Tuneli kroz Frušku goru izazov i za ruske stručnjake

  © Foto : RŽD
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 805
  Pratite nas

  Sredstvima ruskog državnog kredita u Srbiji je u okviru modernizacije železnice obnovljeno i izgrađeno više od 250 kilometara pruge, a u toku su radovi na deonici brze pruge Beograd — Novi Sad u dužini od 44 kilometra, koja prolazi kroz Frušku goru.

   

  U Ruskim železnicama su za RTS rekli da su radovi na tunelima i vijaduktu najzahtevnija deonica pruge u Srbiji, a poseban građevinski poduhvat su tuneli kroz Frušku goru koji imaju cevi dužine od 1,1 kilometar.

  „Postoji niz problema tamo zato što idemo po terenu koji nije baš jednostavan, idemo obalom reke Dunav ali imamo probleme sa geologijom koje rešavamo zajedno sa ruskim stručnjacima. Na današnji dan je završeno 40 odsto ugovorenih radova i idemo nešto ispred plana“, kaže Mansurbek Sultanov iz „RŽD internešenel“.

  Ta ruska kompanija kao glavne podizvođače koristi domaće firme, a kako kažu, svima treba vremena da se uklope u standarde, ali naše firme time stiču licencu da mogu i u inostranstvu da se kandiduju za slične poslove. 

  Pored radova na pruzi Beograd — Novi Sad, Rusi razmišljaju i o nastavku saradnje s našim železnicama.

  „U pitanju su barska pruga i dispečerski centar za upravljanje saobraćajem, projektna dokumentacija je napravljena. Što se tiče nastavka barske pruge, mi smo već krenuli u razgovore, ali da vidimo da usaglasimo sve parametre, a to je dobar razlog za nastavak naše priče“, kaže Sultnov.

  Tagovi:
  RŽD, Fruška Gora, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga