22:05 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  52028
  Pratite nas

  „Restitucija još nije završena, borićemo se za svoju imovinu“, rekao je princ Aleksandar Karađorđević, komentarišući odluku Agencije za restituciju da se porodici Karađorđević ne vrati dvorski kompleks na Dedinju, već da bude obeštećena po pravilima koja važe za sve građane.

  Od kada je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici, princ Aleksandar se nije oglašavao u javnosti. Učinilo se da je borbu „poverio“ advokatima, navode Novosti.

  „Restitucija je vrlo komplikovan proces koji traje izuzetno dugo. Pokušavamo da pronađemo pravo rešenje, a to rade i naša vlada, advokati i sudovi“, rekao je prestolonaslednik, prenosi list.

  On je uveren da će država, ipak, uskoro pronaći dobro rešenje.

  „Verujem da ćemo u nekoliko narednih dana imati konkretne informacije sa kojima ćemo izaći u javnost“, najavio je Karađorđević.

  Nekretnine Karađorđevića podeljene su u tri grupe — Beli dvor sa okolinom, objekti u centru grada, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđevića.

  „Rešenja još nema, ali rešenje nije samo ovde. Nekad može da bude i u inostranstvu. Reč je o pravu na privatnu imovinu, koje sve demokratske države poštuju. Zato naše pravosuđe mora da ima sluha za ljudska prava i za demokratiju kada je reč o porodici Karađorđević“, rekao je princ Aleksandar.

  Povodom najave da će njegova porodica biti obeštećena sa najviše 500.000 evra, i to za svu imovinu čije su vraćanje tražili, on je poručio da to ne dolazi u obzir.

  Karađorđevići su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra Prvog ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. godine podeljena na tri jednaka dela, a zahtev za restituciju podnelo je deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja.    

  Tagovi:
  beli dvor, restitucija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga