21:12 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 241
  Pratite nas

  U Briselu se očekuje da konačne kvote za uvoz čelika u EU pokažu da je Evropska komisija, kada se radi o srpskoj proizvodnji čelika, to pitanje „rešila na obostrano zadovoljavajući način“.

  „Konačne kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalan nivo trgovine sa Srbijom“, rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

  U Evropskoj komisiji kažu da će finalni tekst predloga o konačnim kvotama za izvoz čelika u EU pokazati način na koji je odgovoreno na zabrinutost srpskih vlasti po tom pitanju.

  „Komisija je dobro upoznata sa problemima na koje su ukazale vlasti u Srbiji. Konsultovali smo se sa našim partnerima, uključujući i Srbiju. Čim se ozvaniči, finalni tekst će pokazati kako je odgovoreno na sva ta pitanja“, navode izvori Tanjuga iz Evropske komisije.

  Konačne kvote na uvoz čelika u EU trebalo bi da stupe na snagu 4. februara i zamene dosadašnje privremene kvote uvedene radi zaštite proizvođača čelika iz EU i balansiranja tržišta.

  Evropski diplomatski izvori u Briselu navode da je Srbija pokrivena tim merama u kategorijama 1, 2 i 6.

  U EU objašnjavaju da u kategoriji 1 Srbija ima tzv. „globalnu kvotu“, pri čemu se očekuje da izvoz tih proizvoda iz Srbije neće biti poremećen promenom konačnih tarifnih kvota EU.

  Kada su u pitanju proizvodi od čelika iz kategorije 2 i 6 tu Srbija, prema rečima EU eksperata, ima „specifične bestarifne kvote“.

  „To znači da će Srbija moći da izvozi u EU zaštićena od konkurencije drugih dobavljača“, objašnjavaju u Briselu.

  U skladu sa tim, očekuje se da i nakon definisanja konačnih kvota tradicionalna trgovina čelikom između potrošača iz EU i srpskih železara bude očuvana.

  Istovremeno, u EU navode da je prevashodni cilj ugovora o slobodnoj trgovini i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije ekonomska integracija i stabilizacija Srbije, o čemu će se dodatno voditi računa kada se budu sagledavali efekti uvedenih mera i one će po potrebi biti preinačene.

  Tagovi:
  čelik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga