12:02 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Narodna skupština Srbije

  POKS: Obeštećenje od Hrvatske i Slovenije za srpske fabrike prenete od ’48. do ’55.

  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  21033

  Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je državni vrh da zvanično pokrene postupak da Hrvatska i Slovenija isplate obeštećenje za fabrike koje su prenete iz Srbije u te republike od 1948. do 1955. godine.

  „Komunisti su iz Srbije izmestili 76 fabrika u Hrvatsku i Sloveniju, a danas su sve informacije o tome rasvetljene kroz dokumente koje je objavila CIA. Srbija bi danas bila ekonomska sila regiona, kao i u doba kada je bila Kraljevina, da nije sistemski slabljena i uništavana“, ističe se u saopštenju.

  „Mi danas tražimo da nam se na pošten način isplati obeštećenje za oduzetu industriju, koja je Hrvatskoj i Sloveniji donela više stotina milijardi evra prihoda tokom prethodnih decenija“, izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

  Osim fabrika, iz pet gradova Srbije su odnete čak i tramvajske šine, koje su prenete u gradove drugih republika, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

  „Apelujemo na Vrhovni sud Republike Srbije i Skupštinu Srbije da pokrenu sporove protiv Slovenije i Hrvatske“, poručio je POKS.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga