20:38 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1462
  Pratite nas

  Aktivnost proizvodnog sektora u evrozoni potonula je još dublje u martu.

  Ona je sada na najnižem nivou u poslednjih skoro šest godina, pokazao je najnoviji izveštaj londonske istraživačke kompanije „IHS Markit“.

  Indeks menadžera nabavke u proizvodnom sektoru evrozone pao je na 47,6 poena u martu, naspram očekivanja da će iznositi 49,5 poena, i u odnosu na 49,3 poena na kraju prethodnog meseca, izveštava portal „Ef-Iks strit“.

  Indeks PMI u uslužnom sektoru se spustio na 52,7 poena sa februarskog nivoa od 52,8 poena.

  Kompozitni indeks PMI evrozone (zajedno proizvodnja i usluge) oslabio je sa 51,9 poena u februaru na 51,3 poena u martu, što je novi najniži nivo u dva meseca.

  „Ekonomija evrozone završava prvi kvartal sa slabim rezultatom, sa vrednošću PMI indeksa na najnižem nivou od 2014. godine“, izjavio je glavni poslovni ekonomista „Markita“ Kris Vilijamson.

  „Ovo istraživanje nagoveštava da je bruto domaći proizvod verovatno porastao za skromnih 0,2 odsto u prvom kvartalu, pri čemu je pad proizvodnje od 0,5 procenata ublažen rastom u sektoru usluga od oko 0,3 procenta“, dodao je on.

  Prema rečima Vilijamsona, februarski oporavak evrozone od jednokratnih negativnih faktora, kao što su bili protesti „žutih prsluka“ u Francuskoj, izgleda da je već izgubio zamajac.

  „Najviše zabrinjava teško stanje u proizvodnom sektoru, koji je sada najdublje potonuo od 2013. godine, kada su trgovinski tokovi strmoglavo pali usled dužničke krize evrozone 2012. godine. Uslužni sektor pokazuje veću otpornost, naročito u Nemačkoj, ali je njegov rast i dalje jedan od najslabijih od 2016. godine“, rekao je Vilijamson.

  Tagovi:
  evro, proizvodnja, pad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga