05:42 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 523
  Pratite nas

  Vrhovni kasacioni sud (VKS) danas je zauzeo stav da su odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavne. Evo šta to konkretno znači za banke, a šta za korisnike tih kredita.

  • Ugovori i dalje ostaju na snazi, s tim što će vrednost kredita biti utvrđena na osnovu kursa evra na dan njihovog zaključenja. I kamata čija je visina određena ugovorom, takođe će biti vezana za evro.
  • Ugovori indeksirani u „švajcarcima“ nisu ništavni samo ukoliko banka može da dokaže da se sama zadužila u „švajcarcima“, kako bi klijentu odobrila dinarski kredit indeksiran u toj valuti i ako je klijenta pisanom informacijom u potpunosti obavestila o rizicima i posledicama koje mogu nastati uzimanjem takvog kredita, čiji je dinarski dug vezan za kurs švajcarskog franka.
  • Na predlog zaduženog građanina sud će izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke. U slučaju kada je postupak već pokrenut, sud, odnosno javni izvršitelj će na zahtev  dužnika odložiti izvršenje.
  • Nižestepeni sudovi mogu da donose i odluke suprotne stavu Vrhovnog kasacionog suda, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije, koja se vodi pred VKS, budu ukinute.

   

   

  Slično:

  Sud doneo odluku o kreditima u „švajcarcima“ – u korist zaduženih
  „To su pošteni građani“: Vučić prokomentarisao odluku suda o kreditima u „švajcarcima“
  Sud poništio kredit u „švajcarcima“
  Kraj agonije: Banke vraćaju pare zaduženima u „švajcarcima“
  Tagovi:
  Vrhovni kasacioni sud, krediti u švajcarcima, klijenti, odluka, banke, Stara Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga