07:40 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Jermenija je spremna za produbljivanje integracija u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza, ali razvija i partnerstvo s Evropskom unijom, jer smatra da je zbližavanje dve integracione zajednice neizbežno, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

  Nastupajući na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Pašinjan je naveo da je prioritet strategije reformi koju sprovodi njegova Vlada potpuno korišćenje potencijala spoljnih ekonomskih veza i učešće u međunarodnim integracionim strukturama.

  „Za zemlje kao što je Jermenija veoma je važna institucionalizacija pristupa centrima svetske ekonomije i aktivnosti. To se, pre svega, odnosi na našu saradnju s Rusijom i na učešće u Evroazijskom ekonomskom savezu. Naklonjeni smo daljem usavršavanju strateškog partnerstva s Rusijom i maksimalno produktivnom učešću u savezu. Učinićemo sve da usavršimo mehanizme saradnje i maksimalno produbimo integracije među učesnicima našeg saveza. To se u istoj meri odnosi i na članstvo u ODKB-u“, rekao je Pašinjan.

  On je dodao da je Jermenija zainteresovana za saradnju s raznim regionima sveta, uključujući Kinu, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okvirima Evroazijskog ekonomskog saveza i projekta „Jedan pojas — jedan put“.

  „Smatram da perspektivu ima i produbljivanje saradnje Evroazijskog ekonomskog saveza i Evropske unije. Mislim da je, ako ne u bliskoj budućnosti, u svakom slučaju u srednjoročnoj perspektivi, ta saradnja potpuno ostvariva, pa čak i neizbežna“, dodao je Pašinjan.

  Jermenski lider je naglasio da „partnerstvo s EU ni na koji način ne protivreči članstvu u Evroazijskom ekonomskom savezu, nego da ga dopunjava i obogaćuje.

  Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 6. do 8. juna.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga