05:37 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Holandski parlament izjasnio se protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom, prenosi TV „Sitel“.

  Parlament u Holandiji juče je glasao za četiri rezolucije povezane sa proširenjem Evropske unije, ali je samo rezolucija protiv Albanije dobila većinu glasova, uključujući i glasove vladajućih stranaka.

  Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo „protiv“ otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. godini zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  Takvo mišljenje holandskog parlamenta deli i vlada u Holandiji, te je ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok rekao da bi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom bilo ishitrena odluka.

  Rezoluciju o Severnoj Makedoniji, putem koje je takođe nekoliko holandskih poslanika zahtevalo blokiranje pregovora sa tom zemljom, odbacila je većina u parlamentu Holandije.

  Kako navode makedonski mediji, ovo bi moglo da predstavlja prvi mogući korak ka odvijanju procesa Evropskih integracija Severne Makedonije i Albanije u Savetu EU, ukoliko Holandija kao država-članica EU zahteva od Saveta da usvoji takav pristup tokom odlučivanja o paketu Albanija-Severna Makedonije na sastanku 18. juna u Luksemburgu ili na sledećem sastanku krajem jula u Briselu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga