08:37 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  11631
  Pratite nas

  Zamenik premijera Rusije Anton Siluanov i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dogovorili su se da formiraju radnu grupu koja će raditi na praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima, saopštio je portparol Siluanova Andrej Lavrov. 

  „Prvi potpredsednik vlade — ministar finansija Rusije Anton Siluanov održao je radni sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem. Na sastanku se razgovaralo o transakcijama u međusobnoj trgovini, uključujući trgovinu energentima, u nacionalnoj valuti — rublji i evru. Strane su istakle da je širenje upotrebe nacionalnih valuta obostrano korisno, jer smanjuje rizike za preduzetnike iz Rusije i Evropske unije“, objasnio je portparol.

  „Za nastavak dijaloga u ovom pravcu Siluanov i Šefčovič su se dogovorili da formiraju radnu grupu koja će se baviti praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima“, dodao je on.

  Na sastanku je razmatrano i pitanje učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji. Siluanov je rekao da je Rusija zainteresovana za ovakvu saradnju i da nema prepreka za učešće stranih kompanija u nacionalnim projektima.

  Siluanov je takođe obavestio zamenika šefa Evropske komisije o merama koje preduzima ruska vlada u cilju poboljšanja investicione klime u Rusiji i liberalizacije trgovine.

  Strane su izrazile nadu u intenziviranje ekonomske saradnje između Rusije i EU, povećanje obima trgovine, kao i uspešnu realizaciju zajedničkih investicionih projekata u različitim oblastima.

  Potreba za smanjenjem zavisnosti od dolara postala je jedna od najčešće diskutovanih tema tokom 2018. godine i to ne samo u Rusiji. Ruske vlasti su navele da Sjedinjene Američke Države svojom politikom sankcija podrivaju poverenje u dolar, smanjuju ulaganja rezervi zemlje u američki državni dug i same doprinose povećanju spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama. Istovremeno, ruske vlasti uveravaju da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumeva zabranu cirkulacije dolara — radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za upotrebu drugih valuta.

  Tagovi:
  evro, rublja, EU, dedolarizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga