22:16 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  21517
  Pratite nas

  Kompanija-operater „Severnog toka 2“ povukla je zahtev za izgradnju gasovoda na glavnoj maršruti koja prolazi kroz teritorijalne vode Danske, južno od ostrva Bornholm i usredsrediće se na severozapadnu i jugoistočnu maršrutu, saopštio je „Nord strim 2 AD“.

  Zvanično pismo o toj odluci predato je Energetskoj agenciji Danske.

  „Ovaj korak je bio neophodan, pošto više od dve godine od trenutka podnošenja zahteva bivša Vlada Danske nikako nije pokazala da će odluka biti doneta“, objasnio je izvršni direktor kompanije Matijas Varnig.

  On je naglasio da „Nord strim 2 AD“ i njeni investitori očekuju „transparentan i predvidljiv proces donošenja odluka, posebno ako se ima u vidu da je u vodama četiri druge zemlje izgradnja gasovoda u uznapredovaloj fazi“.

  „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AD“.

  Planirano je da novi gasovod bude izgrađen ove godine, a ostalo je da se dobije saglasnost za njegovu izgradnju na teritoriji Danske. Danske vlasti za sada ne mogu tačno da kažu kada će izdati dozvolu za izgradnju gasovoda, pošto prvo treba dati ekološku procenu i organizovati javne konsultacije.

  Prema mišljenju predstavnika „Nord strima 2“, Danska namerno usporava realizaciju projekta, samim tim podrivajući poverenje investitora.

  Tagovi:
  Danska, Severni tok 2, Nord strim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga