11:42 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  3372
  Pratite nas

  Republička fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 3.000 kilograma sirovih semenki suncokreta u ljusci iz Srbije — zbog povećanog prisustva kadmijuma.

  Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je, prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala, prenosi „B92“.

  „Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode iz Bijeljine, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo kadmijuma iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani“, dodaje se u saopštenju.

  Na zahtev uvoznika, izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u laboratoriji u Bečeju, u Srbiji, kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrednosti od 0,581 miligrama po kilogramu, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednosti od 0,1 miligrama po kilogramu.

  Inspektor je zabranio uvoz sporne pošiljke i naredio je vraćanje pošiljaocu, ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

  Tagovi:
  uvoz
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga