20:54 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 312
  Pratite nas

  Neke novčanice od 5 i 50 evra imaju veliku vrednost i mogu se prodati kolekcionarima i po deset puta većoj ceni.

  Ako slučajno nađete jednu ovakvu novčanicu kod sebe pobrinite se da ostane u besprekornom stanju i u tom slučaju će vam doneti mnogo novca, prenosi Poslovni dnevnik.

  Među novčanicama evra koje su trenutno u opticaju postoje i neki primerci koji su zbog svoje retkosti postali predmet interesovanja kolekcionara i notafila, sakupljača papirnatog novca.

  Budući da po otkriću vrlo brzo dospevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje, zbog čega je njihova vrednost znatno porasla.

  Evo kako se one mogu prepoznati.

  Novčanica od 5 evra

  Za nju se može dobiti od dvadeset do sto puta veći iznos u odnosu na njenu pravu vrednost. Posebno retke serije novčanica mogu svojim vlasnicima zato doneti popriličnu sumu.

  Evo po čemu se one prepoznaju:

  Brojke i slova u gornjem desnom uglu treba pažljivo pogledati. One označavaju seriju u kojoj je novčanica štampana. Retke serije sadrže pet istih brojeva (na primer 77777, 99999).
  One donose mnogo novca.

  Novčanica od 50 evra

  Ponekad štamparske greške mogu prouzrokovati više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 evra, pa je na njenoj zaštitnoj traci ispisana vrednost od 100 evra.

  Privatni kolekcionari će rado da otkupe ovu novčanicu, a spremni su da plate i sedam puta više u odnosu na njenu pravu vrednost.

  Tagovi:
  vrednost, kolekcionar, novac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga