20:15 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 712
  Pratite nas

  Nemački biznismeni smatraju da američke sankcije protiv „Severnog toka 2“ predstavljaju opasnost za Evropu, prenosi list „Velt“.

  Šef Istočnog komiteta nemačke ekonomije Volfgang Bihel smatra da će uvođenje ograničavajućih mera protiv tog projekta evropsku energetsku politiku pretvoriti u „američku igračku“.

  „Poslednji sankcioni projekti SAD naneće štetu pre svega preduzećima prijateljskih zemalja kao što su Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Austrija i Švajcarska“, naveo je Bihel.

  Prema njegovim rečima — mešanje SAD u evropsku energetsku politiku isprovociraće neizbežni raskol između Vašingtona i Brisela, od kog će štetu imati obe strane.

  Evropska energetska pitanja su stvar Evropljana, a tako će biti i nadalje“, rekao je Bihel i dodao da će u septembru biti održana nova runda pregovora Evropske unije, Rusije i Ukrajine o novom sporazumu o tranzitu gasa, kao i da bi američke sankcije mogle da budu prepreka za taj proces.

  Izgradnja Severnog toka 2
  Nord Stream 2/Akselь Šmidt
  Izgradnja Severnog toka 2

  Severni tok 2

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, koji vode od Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

  Gasovod će prolaziti kroz teritorijalne vode ili isključive ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. „Nord strim 2“ AD treba još da dobije dozvolu za izgradnju gasovoda od Danske, a projekat treba da bude završen do kraja godine.

  Projekat podržavaju i Nemačka i Austrija, koje su i zainteresovane za pouzdane isporuke goriva, kao i Norveška, čijoj Vladi pripada 30 odsto akcija kompanije „Kvarner“, jednog od izvođača radova.

  Protiv gasovoda je Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i Litvanija, Letonija i Poljska, koje taj projekat smatraju političkim.

  SAD kritikuju izgradnju „Severnog toka 2“, jer američke vlasti planiraju da isporučuju Evropi tečni prirodni gas.

  Krajem jula Komitet za međunarodne poslove Senata SAD odobrio je nacrt zakona o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“.

  Tagovi:
  Severni tok 2, nemački biznis
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga