08:47 15 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Svinja

  Potvrđena afrička kuga u Srbiji

  © Sputnik / Artёm Korenюk
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1046
  Pratite nas

  U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

  Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

  Naveo je da je Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere.

  „Nažalost, posle dve godine, koliko smo se borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da potvrdim da mi na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca“, rekao je Nedimović za Tanjug.

  Nema opasnosti za ljude

  Objasnio je da virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, da nema opasnosti za ljude.

  „Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem, pre svega po celu industriju svinjarstva“, rekao je ministar.

  Naglasio je da su preduzete sve preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze, te da je obavljena eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadoknadila štetu, što će, dodaje, činiti i nadalje.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
  © Tanjug / JAROSLAV PAP
  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

  Ministar je rekao da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom, kako ne bi došlo do prenošenja zaraze.

  „Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je jedan mikroslučaj“, rekao je Nedimović i naglasio da je sada preventiva najvažnija.

  Pripremljena su, kaže, i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, obaveštenja na graničnim prelazima.

  Ko može da izvozi

  Naglasio je da svaki slučaj ili sumnju treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

  „U Srbiji smo 2018. imali oko 2,8 miliona svinja na 52.000 gazdinstava. Jako je važno da sada one prostore koji imaju najveći broj svinja, uspemo da u sigurnosnom smislu sačuvamo od pojave virusa. Tu mislim na prostor Srema, Mačve, Svernobačkog i Zapadnobačkog okruga i ostale“, rekao je Nedimović.

  Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije, ministar kaže da kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje, automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso, ali i navodi da je ta mera privremenog karaktera.

  „Mi smo doneli danas odluku, potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionalizacije u Srbiji. To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine, svi ostali prostori gde nema virusa su slobodni za trgovinu“, rekao je Nedimović.

  Dodao je da ćemo posle monitoringa, koji će trajati oko 40 dana, moći nesmetano da izvozimo na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja.

  Nedimović je rekao da se afrička kuga svinja pojavila još pre dve godine u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, čitavoj istočnoj Evropi, te da je bilo samo pitanje vremena kada će se ona pojaviti, a ne da li će se uopšte pojaviti i u Srbiji.

  Tagovi:
  izvoz, Branislav Nedimović, svinje, afrička kuga, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga