19:43 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  29616
  Pratite nas

  Novi auto-put „Miloš Veliki“, na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj. Put je otvoren uz vatromet i pesmu „Igrale se delije“, a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministara i gostiju iz regiona i Kine, zemlje iz koje je firma koja je radila na izgradnji puta.

  Prilikom obilaska trase, predsednik Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala više od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.

  Trasa auto-puta E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

  © Tanjug / RADE PRELIC
  Poslednje pripreme za otvaranje auto-puta "Miloš Veliki"

  Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub, dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac, dužine 12,5 kilometara, i Lajkovac-Ljig, dužine 23,98 kilometara.

  Tako će s deonicom Ljig-Preljina dužina do sada izgrađenog auto-puta E-763 Beograd—Južni Jadran iznositi 103,06 kilometara.

  Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130 kilometara na čas, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je radi bezbednosti podignuto i oko 200 kilometara odbojne ograde.

  Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

  U naredne četiri godine milijardu evra u 5.000 kilometara puteva

  U naredne četiri godine biće uloženo skoro milijardu evra u izgradnju 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je predsednik Vučić otvarajući svečano auto-put „Miloš Veliki“.

  „Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara i varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom“, rekao je Vučić.

  On je naveo da je imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

  Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snabdevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode, preneo je Tanjug.

  „Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku“, istakao je Vučić.

  PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Predsednik Vučić u operativnom centru na izlazu iz tunela Brančić

  Doneta odluka o izgradnji auto-puta „Vožd Karađorđe“

  Vučić je saopštio i da je danas doneta odluka da se krene u pripreme za izgradnju auto-puta „Vožd Karađorđe“.

  „Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta ’Vožd Karađorđe‘ i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, od Svilajnca do Despotovca i Bora“, rekao je on.

  Kazao je da će se auto-putem „Vožd Karađorđe“ spojiti sever i srce Šumadije sa istokom Srbije.

  „Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proći će taj auto-put i kroz Viševac gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate“, istakao je on.

  PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Predsednik Vučić na svečanom otvaranju auto-puta kod Ljiga
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga