01:58 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1741
  Pratite nas

  Jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta Indija doživljava veliki ekonomski uspon zahvaljujući digitalizaciji.

  Proces digitalizacije je započet još devedesetih godina prošlog veka i očekuje se da do 2022. godine vrednost digitalne ekonomije dostigne trilion dolara, izjavio je ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

  On je na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2019“ predstavio uspešnu priču „Digitalna Indija“ i istakao da je Indija zato sada najbrže rastuća privreda u svetu i da tome dosta doprinosi mlado stanovništvo, ali i veliki razvoj startapova.

  „Bez startapa nema rasta, ni razvoja“, naglasio je ambasador.

  Kaže da su devedesete godine prošlog veka započeli digitalizaciju u Indiji i da je već od od početka 21. veka IT sektor počeo da cveta u toj zemlji.

  Indija, kako je rekao, treba sa sedmog na dođe na peto mesto najvećih svetskih privreda.

  Indijski bankar broji novce u Gvatiju.
  © AP Photo / Anupam Nath
  Indijski bankar broji novce u Gvatiju.

  „Indija je smanjila siromaštvo, unapredila zdravlje i učinila obrazovanje veoma pristupačnim“, naglasio je on.

  Batačardži je rekao da je četvrta industrijska revolucija, odnosno digitalizacija u velikom zamahu u Indiji i da se pripremaju za veliki protok podataka na internetu, koji je potreban celoj zemlji, zbog čega se dosta ulaže u brzi internet.

  „E-uprava je unapredila vladinu efikasnost i povezala više od milijardu ljudi biometrijskim karticama. Imamo oko 560 miliona korisnika interneta, što je oko tri četvrtine evropske populacije. Imamo i više od jedne milijarde korisnika smart telefona.“

  Naglasio je da je internet postao „kapija i veza“ između pojedinca i vlasti.

  Takođe, u Indiji je e-trgovina porasla u 2018. za 51 odsto, a indijsko IT tržište u oblasti zdravstva se procenjuje na milijardu dolara.

  Ambasador Indije dodaje da se očekuje da će do 2020. godine IT industrija dostići 7,5 odsto BDP-a zemlje.

  „Morate da budete digitalni kako biste opstali i napredovali. Upavo su startapovi način da uspete i to je u Indiji postala glavna platforma. Digitalni svet je postao ogromna prilika za mlade da pronađu posao u IT sektoru i posao generalno“, rekao je on.

  Batačardži je istakao da Srbija i Indija mogu više da sarađuju u IT i oblasti digitalnih tehnologija kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

  Tagovi:
  rast, privreda
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga