05:00 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik

  Zašto je Indija najbrže rastuća privreda na svetu

  CC0 / UNSPLASH/Martin Jernberg
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1741
  Pratite nas

  Jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta Indija doživljava veliki ekonomski uspon zahvaljujući digitalizaciji.

  Proces digitalizacije je započet još devedesetih godina prošlog veka i očekuje se da do 2022. godine vrednost digitalne ekonomije dostigne trilion dolara, izjavio je ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

  On je na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2019“ predstavio uspešnu priču „Digitalna Indija“ i istakao da je Indija zato sada najbrže rastuća privreda u svetu i da tome dosta doprinosi mlado stanovništvo, ali i veliki razvoj startapova.

  „Bez startapa nema rasta, ni razvoja“, naglasio je ambasador.

  Kaže da su devedesete godine prošlog veka započeli digitalizaciju u Indiji i da je već od od početka 21. veka IT sektor počeo da cveta u toj zemlji.

  Indija, kako je rekao, treba sa sedmog na dođe na peto mesto najvećih svetskih privreda.

  Indijski bankar broji novce u Gvatiju.
  © AP Photo / Anupam Nath
  Indijski bankar broji novce u Gvatiju.

  „Indija je smanjila siromaštvo, unapredila zdravlje i učinila obrazovanje veoma pristupačnim“, naglasio je on.

  Batačardži je rekao da je četvrta industrijska revolucija, odnosno digitalizacija u velikom zamahu u Indiji i da se pripremaju za veliki protok podataka na internetu, koji je potreban celoj zemlji, zbog čega se dosta ulaže u brzi internet.

  „E-uprava je unapredila vladinu efikasnost i povezala više od milijardu ljudi biometrijskim karticama. Imamo oko 560 miliona korisnika interneta, što je oko tri četvrtine evropske populacije. Imamo i više od jedne milijarde korisnika smart telefona.“

  Naglasio je da je internet postao „kapija i veza“ između pojedinca i vlasti.

  Takođe, u Indiji je e-trgovina porasla u 2018. za 51 odsto, a indijsko IT tržište u oblasti zdravstva se procenjuje na milijardu dolara.

  Ambasador Indije dodaje da se očekuje da će do 2020. godine IT industrija dostići 7,5 odsto BDP-a zemlje.

  „Morate da budete digitalni kako biste opstali i napredovali. Upavo su startapovi način da uspete i to je u Indiji postala glavna platforma. Digitalni svet je postao ogromna prilika za mlade da pronađu posao u IT sektoru i posao generalno“, rekao je on.

  Batačardži je istakao da Srbija i Indija mogu više da sarađuju u IT i oblasti digitalnih tehnologija kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

  Tagovi:
  rast, privreda, Indija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga