21:52 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 235
  Pratite nas

  Kineska rudarska kompanija „Ziđin“, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu „Čukaru Peki“ kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je u kineskom gradu Sjamenu, prenosi RTS.

  Memorandum o razumevanju za razvoj gornje zone rudnika bakra „Timok“ kod Bora, poznatijeg kao „Čukaru Peki“, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije „Ziđin majning grup“ Đinh Čen.

  Ministar Aleksandar Antić je posle ceremonije potpisivanja memoranduma rekao da će kompanija „Ziđin“, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu „Čukaru Peki“ početi eksploataciju rude već tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone „Timoka“ investirati 474 miliona dolara.

  „I kada to gornje nalazište, ta zona, uđe u punu eksploataciju, godišnja proizvodnja će biti na nivou od 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo sa njima realizovali i koje smo zajednički planirali. To je upravo ono o čemu smo razgovarali“, rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

  Naglasio je da će kompanija „Ziđin“ u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje — više od 120.000 tona iz sopstvenog koncentrata naše zajedničke kompanije „Ziđin Bor“ i oko 80.000 tona u projektu „Timok“.

  Predsednik kompanije „Ziđin“ Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije, kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

  U Sjamenu je potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang, u kojem se nalazi rudnik „Ziđin“.

  Antić: Kompanija „Ziđin“ će u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Antić: Kompanija „Ziđin“ će u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje

  „Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada“, rekao je novinarima prvi čovek „Ziđina“.

  Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže da se mnogo toga promenilo od dolaska „Ziđina“ — Bor je postao grad u koji se mnogo više investira.

  Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

  Pre potpisivanja sporazuma ministri Ljajić, Antić i Trivan su o novim mogućnostima saradnje razgovarali sa partijskim sekretarom i zvaničnicima provincije Fuđijan, u kojoj je rudnik „Ziđin“.
  Srpska delegacija imala je i sastanak sa čelnicima provincije Šanksi, koji su bili predvođeni guvernerom Louom Jangšengom.

  Tagovi:
  rudnik, Ziđing majning grup, Bor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga