22:38 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 863
  Pratite nas

  Obe maršrute gasovoda „Turski tok“ biće gotove do kraja godine. Gas će jednim krakom poteći ka Turskoj, a ako Bugarska bude spremna da primi gas, isporuke će krenuti i drugim krakom ka Evropi, saopštio je predstavnik ruskog „Gasproma“ Dmitrij Handoga tokom Peterburškog međunarodnog gasnog foruma.

  Handoga je naglasio da će „Gasprom“ do kraja godine biti spreman da isporučuje gas drugom linijom, a da od bugarske strane zavisi da li će do tada biti spremna da prima gas iz „Turskog toka“.

  Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda od dva kraka, pojedinačnih kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

  Prvi krak je namenjen za isporuke ruskog gasa turskim potrošačima, a drugi za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope, odnosno Srbije i Mađarske, preko Bugarske.

  „Bulgartransgaz“ je u januaru doneo konačnu odluku o proširenju gasno-transportnog sistema zemlje od granice s Turskom do Srbije, kako bi mogao da prima gas iz „Turskog toka“.

  Ministar trgovine Rusije Denis Manturov rekao je u septembru da Rusija očekuje da će bugarska strana uspeti da obavi pripreme za primanje gasa do naznačenog roka — 1. januara 2020. godine.

  Tagovi:
  Gasprom, Bugarska, Turski tok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga