05:09 19 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  4883
  Pratite nas

  Od 14. decembra stupa na snagu propis koji definiše da će biljke koje putnici iz Srbije žele da unesu u zemlje EU, morati da imaju fitosanitarni sertifikat, piše „Blic“.

  Kako je tom listu rečeno u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), to znači da će se putnicima na granici sa, na primer, Mađarskom ili Hrvatskom, oduzimati većina voća, poput jabuka, krušaka, šljiva i trešnji, ali ne i banane, ananas, kokos, durijan i urme.

  „Blic“ navodi da su stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni zbog biljnih štetočina, kao deo direktive Unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primenjuje u zavisnosti od procene.

  Na listi biljnih štetočina te evropske institucije, zbog kojih su pooštrena pravila nalaze se 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

  „Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA, koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika, čiji će uvoz na teritoriji EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra“, navode u EFSA.

  Nova pravila, kako dodaju, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka, kao i sigurnu trgovinu i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma.

  U EFSA tvrde da će od novih pravila imati koristi i građani, uzgajivači i poljoprivrednici.

  Ova pravila, napominje „Blic“, neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća, jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU.

  Tagovi:
  granica, voće
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga