01:19 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  3181
  Pratite nas

  Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti za 3,9 odsto, jer je Agencija za energetiku dala saglasnost za to.

  Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja na računima od decembra koji pristižu u januaru.

  Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

  Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

  „Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve je veći ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu“, naglasio je ministar energetike.

  Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

  „I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto od Bugarske, 79,97 odsto od Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije“, rekao je Antić.

  Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

  Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da „ima scenario za svaku od situacija“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga