19:08 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  11556
  Pratite nas

  Kompanija „Al Dahra Srbija“, koja je prošle godine postala vlasnik PKB-a, planira izgradnju privredno-industrijskog kompleksa u Beogradu, piše „Politika“.

  Reč je o 10 biogasnih postrojenja koja bi trebalo da budu izgrađena na teritoriji opštine Palilula, piše list.

  Kako se navodi, plan je da jedno od postrojenja bude podignuto na zemljištu u okviru farme krava „Vrbovsko“, ali i dve nove farme koje „Al Dahra“ namerava da izgradi u okviru zemljišnog kompleksa bivšeg PKB-a između Glogonjskog rita i Kovilova.

  Najavljeno je da će urbanistički projekat biti na javnom uvidu od 18. do 25. novembra.

  Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove najavio je na svom portalu javnu prezentaciju, piše „Politika“.

  Ističe se da je reč o 10 nezavisnih biogasnih postrojenja od po 0,999 megavati u 10 faza.

  Član Upravnog odbora Udruženja „Biogas“ i vlasnik elektrane u Botošu Branislav Pomoriški rekao je za „Politiku“ da je reč o dobroj investiciji, jer je biogas najbolji oblik obnovljivih izvora. Kaže da je i najskuplji, jer je cena izgradnje postrojenja na biogas, ako se koristi najbolja tehnologija, oko 2,8 miliona evra za jedan megavat.

  Biogas je budućnost obnovljivih izvora energije u Srbiji, rekao je Pomoriški i naveo da sada u Srbiji na mreži ima oko 14 megavati i oko 12 postrojenja, što je malo ako se, recimo, uporedi s najrazvijenijom zemljom na tom planu, Nemačkom, koja ima više od 1.000 megavati na mreži.

  Tagovi:
  projekat, PKB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga