19:31 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1478
  Pratite nas

  Kanadska vlada je podnela tužbe protiv „Folksvagena“.

  Tužbe su podneli zato što je „Folksvagen“u Kanadu izvozio automobile za koje su rukovodioci nemačke kompanije znali da nisu u skladu s kanadskim zakonima o izduvnim gasovima.

  Nemački proizvođač automobila suočen je sa 58 tužbi za kršenje kanadskog Zakona o zaštiti životne sredine, zato što je u tu zemlju između 2008. i 2015. godine izvezao 128.000 vozila koja nisu bila u skladu s pomenutim zakonom, javlja AP.

  Kako dodaje američka agencija, „Folksvagen“ će morati da se suoči sa još dve odvojene tužbe koje ga terete za davanje netačnih informacija.

  „Folksvagen“ je izdao saopštenje u kojem tvrdi da je u potpunosti sarađivao s kanadskim vlastima, kao i da je sa njima postigao sporazum koji će biti predočen u petak na sudu u Torontu.

  „Na saslušanju će strane dati sudu da razmotri predlog rešenja. Detalji tog predloga rešenja biće predstavljeni tokom saslušanja“, navodi se u saopštenju .

  AP navodi da zvaničnici kanadskog Ministarstva zaštite životne sredine nisu želeli da komentarišu saopštenje „Folksvagena“ i da su jedino odgovorili da je slučaj pred sudom.

  Kanadske tužbe protiv nemačke kompanije usledile su više od četiri godine pošto je proizvođač automobila iz Volfsburga priznao da je u 11 miliona svojih automobila ugradio softver koji lažno prikazuje podatke o emisiji izduvnih gasova.

  Zbog ovog slučaja, „Folksvagen“ je u SAD proglašen krivim pred sudom u martu 2017. i primoran da plati kaznu od 4,3 milijardi dolara.

  Nekoliko zvaničnika kompanije proglašeno je krivim pred sudovima u SAD i Nemačkoj, a neki od njih su već poslati na izdržavanje zatvorskih kazni, podseća AP.

  Američka agencija dodaje da je cela afera nemačkog giganta koštala više od 30 milijardi dolara, kada se saberu sudski troškovi i odštete koje je „Folksvagen“ morao da isplati oštećenim kupcima.

  Vozila na kojima je „Folksvagen“ ugrađivao sporni softver u Kanadi bila su automobili s dizel-motorima prodavani pod brendovima „Folksvagen“, „Audi“ i „Porše“.

  Tagovi:
  folksvagen, tužbe, Kanada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga