02:20 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  11032
  Pratite nas

  Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima biće ukinuta obaveza da prođu dve godine između dobijanja C i D kategorije vozačkih dozvola. Prevoznici smatraju da bi trebalo dozvoliti i da se vozač autobusa može postati sa 21 godinom, umesto sadašnjih 24.

  „Ova izmena se odnosi na ukidanje čekanja dve godine nakon sticanja dozvole za C kategoriju da bi se moglo polagati za D dozvolu, a očekujemo da će novi zakon koji je u pripremi doneti spuštanje starosne granice sa 24 godina na 21 godinu za vozače autobusa“, rekao je u izjavi za Tanjug direktor „Evropa bus“ iz Valjeva Zoran Todorčević, član odbora grupacije za putnički saobraćaj Privredne komore Srbije.

  Iako ocenjuje da su izmene zakona dobre, on kaže da verovatno u startu neće doći do velikog smanjenja broja vozača koji nedostaju, jer ostaje uslov 24 godine.

  Dodaje da će tek kada se ta granica spusti na 21 godinu, moći da se kaže da je završen „neki deo posla“. Kako kaže, to je rešenje koje je na snazi u više zemalja Evropske unije.

  „U Nemačkoj, gde najviše ljudi iz Srbije odlazi, sa 21 godinom možete da postanete vozač autobusa na prigradskim linijama do 50 kilometara“, kaže Todorčević.

  Spuštanje starosne granice bio bi dodatni impuls, ističe on i dodaje bi se onda moglo kroz dualno obrazovanje i doškolovavanje doći do potrebnog broja profesionalnih vozača.

  Do predloženih promena zakona došlo je na inicijativu grupacije prevoznika PKS, zato što Srbiji nedostaje između 6.000 i 8.000 profesionalnih vozača, pa se, kaže on, u nekim segmentima postavlja i pitanje opstanka poslovanja.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga