10:50 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  310202
  Pratite nas

  Svetske elite žele da uspostave potpunu kontrolu nad finansijskim tokovima stvarajući „bezgotovinsko društvo“, piše nemački „Kontra magazin“.

  Iz tog razloga banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac. U budućnosti će biti dovoljan jedan pritisak dugmeta da se čoveku oduzmu sredstva za život, upozorava autor članka Marko Majer.

  List piše da svetske elite mrze novac u gotovini. I nije slučajno da je nedavno Međunarodni monetarni fond (MMF) dao „preporuke“ Centralnim bankama i vladama kako da obeshrabre ljude da koriste papirni novac.

  Kao jedna od metoda predlaže se zamena novčanica sa visokim apoenima, piše autor članka. A svet se već kreće u tom pravcu — u Evropi i drugim razvijenim zemljama.

  Novčanice
  © CC0 / Unsplash / Alexander Mils
  Banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac

  MMF takođe savetuje uvođenje gornje granice za gotovinske račune. Osim toga, plaćaju se i provizije za podizanje papirnog novca sa bankomata, kao i za njihovo stavljanje na račun.

  Takođe se razmatra mogućnost devalvacije gotovine u odnosu na digitalnu valutu, kada će kupac doplaćivati za robu ako koristi novčanice. S vremenom će razlika u vrednosti samo rasti.

  Na kraju će se stvoriti „bezgotovinsko društvo“, u kom će finansijska preduzeća dobiti potpunu kontrolu nad novcem ljudi, upozorava list. Biće dovoljan jedan „klik“ da čovek ostane bez sredstava za život. Ovo je posebno opasno za članove opozicije i borce protiv sistema, jer se već sada blokiraju bankarski računi i računi u platnim sistemima, upozorava Majer.

  Tagovi:
  gotovina, elita, MMF
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga