05:44 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1028950
  Pratite nas

  Kineska kompanija „Ziđin“, strateški partner RTB „Bor“, u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka.

  Procenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrednost veća od 30 milijardi dolara, saznaju „Novosti“.

  Podaci kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosečnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB, koji se trenutno eksploatišu.
  Fabrika zlata, Rusija
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Ležište Borska reka krije ogromna bogatstva...

  Ležište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

  Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa delegacijom „Ziđina“, koju predvodi predsednik kompanije Čen Đing. Razgovorima će prisustvovati i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

  O tome koliko je Borska reka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podseća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svetska banka, pre raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta.

  Tagovi:
  zlato, Bor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga