04:17 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 464
  Pratite nas

  Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ Surčin-Obrenovac, duga 17,6 kilometara, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je kompletiran autoput od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara.

  Završetkom i tog dela auto-puta „Miloš Veliki“ od Beograda do Čačka će moći da se stigne za oko 60 minuta.

  Vučić je, obilazeći novi auto-put i veliki most kod Obrenovca na Savi i Kolubari, u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije koja je angažovana i na gradnji deonice od Preljine do Požege, dobio obećanje direktora Džang Sjaojuena da će taj auto-put biti završen do kraja 2021. godine.

  Predsednik je rekao da će građani za tačno dve godine ići auto-putem od Beograda do Požege i da se građani više neće mučiti vožnjom kroz ovčarsko-kablarsku klisuru.

  Vučić je istakao da će Čačak i okolna mesta „procvetati“ i u šali je rekao direktoru „Puteva Srbije“ Zoranu Drobnjaku — „to si ti, Drobnjak, sve nameštao za Čačak“.

  Kazao je, takođe, da će 28. decembra biti predstavljen plan za razvoj koji neće biti samo spisak lepih želja:

  Otvoren put Surčin - Obrenovac
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Otvoren put Surčin - Obrenovac
  „To će biti plan sa veoma snažnom reformskom agendom za rast od šest i više odsto do 2025. godine. Želimo da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta“.

  Surčin-Obrenovac je prva deonica „Miloša Velikog“ u punom profilu auto-puta (šest traka).

  Otvaranjem auto-puta od Surčina do Obrenovca, auto-put „Miloš Veliki“ (Koridor 11) će preko Surčinske petlje biti povezan sa Koridorom 10 i Beogradom, što će eliminisati gužve na obrenovačkom putu.

  Takođe, vožnja od Surčina do Obrenovca će biti besplatna, pošto će se putarina naplaćivati tek od rampe kod Obrenovca.

  To je, inače, prvi auto-put koji je urađen pre zvaničnog roka i bez ikakvih dodatnih troškova.

  Aleksandar Vučić na otvranju puta Surčin-Obrenovac
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Aleksandar Vučić na otvaranju puta Surčin-Obrenovac

  Novi auto-put ima ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dve velike petlje — Surčin i Obrenovac.

  Najveći most kod Obrenovca, dužine 1.581 metar i širine 29 metara, na ušću Kolubare u Savu, urađen je sa 27 stubova i 33 raspona, a ugrađeno je 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona armature.

  Takođe, u trasu auto-puta od Surčina do Obrenovca ugrađeno je više od 2,7 miliona kubika peska i oko 190.000 tona asfalta.

  Veliki most kod Obrenovca sastoji se od južnog i severnog pristupnog mosta, kao i glavnog mosta koji je građen sistemom „krletke“, što podrazumeva istovremenu izgradnju pristupnih mostova i spajanje prema glavnom rasponu.

  Raspon između stubova na mostu je 275 metara.

  Taj most je u junu ove godine spojio surčinsku i obrenovačku stranu, to jest obale Boljevaca i Bariča.

  Tagovi:
  Obrenovac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga