20:35 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 463
  Pratite nas

  Dogovor Moskve i Kijeva o tranzitu gasa nije ni pobeda, ni izdaja, nego kompromis, izjavio je izvršni direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko.

  „Pobeda ili izdaja? ’Gasprom‘ je hteo jednu godinu, a mi deset. Našli smo se na sredini. Garantovani kapaciteti su takođe otprilike na sredini između onih koje je nudio ’Gasprom‘ i koje smo želeli mi“, napisao je Vitrenko na Fejsbuku.

  On je odluku o tome da „Gasprom“ isplati gotovo tri miliona dolara „Naftogasu“ nazvao „potpunom pobedom“.

  Ruski vicepremijer Dmitrij Kozak rekao je ranije da se dogovor o isplati duga na osnovu odluke Stokholmskog suda ne može zvati ustupkom „Gasproma“. On je naveo da je to mera koja je prihvatljiva za obe strane, kao i za evropske potrošače. Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je isplatu duga nazvao „obnavljanjem ravnoteže interesa“.

  Moskva i Kijev su se dogovorili da potpišu petogodišnji ugovor o tranzitu gasa, u godišnjem iznosu od 40 milijardi kubnih metara godišnje, u periodu od 2021. do 2024. godine. Strane su odustale i od novih potraživanja na osnovu važećih sporazuma i povući će aktuelne tužbe.

  Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj rekao je da paketni sporazum ne sadrži stavku o direktnim isporukama gasa Kijevu, ali dopušta takvu mogućnost.

  „Gasprom“ i „Naftogas“ od prošle godine pokušavaju da postignu sporazum o tranzitu ruskog gasa u Evropu.

  Tagovi:
  tranzit gasa, sporazum, gas, Gasprom, Naftogas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga