22:50 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1430
  Pratite nas

  Prve količine gasa iz „Turskog toka“ poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

  Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometra, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.

  Antić očekuje da kompresorska stanica kod Žabara bude gotova u drugoj polovini godine.

  Objasnio je da će tako po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji biti obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralnoevropskih gasnih skladišta.

  „Kao što smo planirali, prošle godine smo završili polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Reč je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru položena su 403 kilometra cevi“, naveo je on.
  Turski tok
  © Sputnik /
  Turski tok

  Kako kaže, malo ko je u to verovao, ali je sve realizovano zahvaljujući dobroj organizaciji i uz učešće velikog broja srpskih kompanija.

  „Srbija je spremna. Zbog kašnjenja u Bugarskoj sa početkom radova, očekuje se da će oni radove završiti polovinom godine. Tako da bi u drugoj polovini godine, odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, trebalo da krenu prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju“.

  Dodaje da će Mađarska dobiti taj gas nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

  Još čitajte:

  Tagovi:
  Turski tok, gas, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga