05:21 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 500
  Pratite nas

  Kineski izvoz i uvoz, denominovani u dolarima, zabeležili su u decembru 2019. godine rast i nadmašili prognoze ekonomista, izvestio je Rojters.

  Pozivajući se na podatke Opšte uprave carina Kine, britanska agencija piše da je kineski izvoz u decembru, u dolarskom iznosu, porastao za 7,6 odsto nakon novembarskog pada od 1,3 odsto. Uvoz je, s druge strane, skočio za 16,3 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije.

  Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su porast izvoza u dolarima od 3,2 odsto, a uvoza za 9,6 odsto.

  Decembarski spoljnotrgovinski deficit Kine iznosio je 46,79 milijardi dolara, naspram očekivanih 48 milijardi dolara.

  Bolji spoljnotrgovinski pokazatelji od očekivanih su „više rezultata baznog i cenovnog faktora nego tekućeg jačanja“, ocenjuju Džulijan Evans Pričard i Martin Rasmusen, ekonomisti „Kapital ekonomiksa“, aludirajući na veće uvozne cene.

  Kineski trgovinski suficit sa Sjedinjenim Američkim Državama je u decembru iznosio 23,18 milijardi dolara, spustivši se blago sa novembarskog nivoa od 24,6 milijardi dolara.

  Tokom cele prošle godine, Kina je u robnoj razmeni sa SAD, prema računici Rojtersa, ostvarila suficit od 295,8 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 323,33 milijarde dolara zabeleženih 2018. godine.

  Carina je saopštila da je ukupna trgovina Kine sa Sjedinjenim Državama pala za 14,6 odsto prošle godine, pri čemu je izvoz opao za 12,5, a uvoz za 20,9 odsto, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga