23:34 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  2943
  Pratite nas

  Kompanija „Rols Rojs“ iznela je kontroverzni plan o gradnji mini nuklearnih reaktora u Velikoj Britaniji do kraja ove decenije.

  Iz „Rols Rojsa“ je potvrđeno da postoji plan izgradnje i upravljanja nuklearnim reaktorima do 2029. godine. Mini nuklearne stanice se mogu masovno proizvoditi i dostavljati na lokacije pomoću šlepera, a time je lakše predvideti troškove.

  Protivnici ovog plana tvrde da bi Velika Britanija trebalo u potpunosti da odustane od nuklearne energije i da se fokusira na jeftiniju obnovljivu energiju.

  Zaštitnici životne sredine su podeljeni kada je reč o nuklearnoj energiji, neki smatraju da je opasna i skupa, dok drugi tvrde da su potrebne sve tehnologije ukoliko žele da dostignu cilj nulte emisije do 2050. godine, prenosi portal „Kliks“.

  Oni koji podržavaju projekat mini nuklearnih reaktora veruju da oni cenama mogu da pariraju jeftinim izvorima obnovljive energije. Plan je da mini-reaktori budu smešteni u Kambriji ili Velsu, a trebalo bi da ih bude između 10 i 15 u Velikoj Britaniji, preneo je B92.

  Radi se o malim reaktorima koje bi mogao da ima svaki grad, a korišćenje postojećih lokacija bi eliminisalo problem osiguranja od terorističkih napada.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga