14:13 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 305
  Pratite nas

  Veliki pad mesečne proizvodnje, najveći još od 2016. godine, zabeležila je industrija u evrozoni u decembru 2019. godine, a stručnjaci procenjuju da će se uzroci pada preneti i na ovu godinu.

  Industrijska proizvodnja u 19 zemalja u kojima se kao valuta koristi evro, u decembru je pala za 2,1 odsto u odnosu na novembar, što je najveći pad još od 2016. godine, prenosi „Blumberg“. Kako se navodi u zvaničnoj statistici Evrostata za celu EU, najveći pad je zabeležen u Irskoj (-6,2 odsto), Mađarskoj (-3,8 odsto) i Poljskoj (-3 odsto). Kada se posmatra godišnje, pad industrijske proizvodnje još je veći. Od decembra 2018. do decembra 2019. godine industrijska proizvodnja u zemljama evrozone pala je za 4,1 odsto. Na godišnjem nivou najveći pad u EU je zabeležen u Estoniji (-9,9 odsto), Rumuniji (-8,9 odsto) i Nemačkoj (-7,2 odsto).

  Prema procenama stručnjaka, najveći rizici koji su izazvali industrijski pad, kao što su trgovinski sporazum SAD i Kine ili izlazak Velike Britanije iz EU, sada su otklonjeni, ali se u međuvremenu u Kini javio koronavirus, koji umnogome negativno utiče na lanac dobavljanja sirovina, dok su neke kompanije zatvorile svoje pogone.

  Glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn kaže da bi evropska ekonomija mogla da iskusi „veoma ozbiljan kratkoročan udarac“, dok je predsednica ECB kazala da su mogući širi udari pod striktnim nadzorom.

  ECB je u prethodnoj proceni navela da bi ukupan rast u evrozoni u 2020. godini mogao da bude tek 1,1 odsto, ali je ta procena data pre decembarskog pada industrijske proizvodnje i izbijanja koronavirusa. Nova procena sledi u martu, a spekuliše se da će uslediti mere za olakšavanje poslovanja.

  Tagovi:
  kriza, proizvodnja, industrija, evro
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga