12:37 07 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  160
  Pratite nas

  Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da se nada da će se što pre prevazići efekti koronavirusa, koji je poremetio privrednu aktivnost u svetu, ali i da je rano za procenu uticaja ovog virusa na privredni rast u Srbiji.

  Koronavirus, nažalost, može da uspori privrednu aktivnost, ali bi bilo neozbiljno procenjivati u kojoj meri, rekla je Tabakovićeva na novinarsko pitanje na konferenciji za medije da li koronavirus može da uspori privredni rast u ovoj godini, s obzirom na to da je nedavno „Fijat“ objavio da je obustavio proizvodnju jer čeka delove iz Kine.

  Guvernerka je istakla da ne bi u ovom trentuku da umanjuje efekte onoga što se dešava, jer, kako je rekla, sve je to deo rizika koji dolaze iz međunarodnog okruženja.

  "Međutim, svi verujemo da to neće imati tako preveliki značaj, posebno što je smanjena i uloga i značaj samog „Fijata“ u onom što je nama najznačajnije, ne samo u smislu privredne aktivnosti, nego i izvoza", kaže Tabakovićeva.

  Kako navodi Tabakovićeva, to što je „Epl“ zatvorio svoje prodavnice u Kini, kao i to što nedostaju mnogi rezervni delovi za proizvodnju govori o tome da koronavirus može da uspori privrednu aktivnost.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga