06:51 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  22330
  Pratite nas

  Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od sutra.

  Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od sutra.

  Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sada", a polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje.

  Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti, prenosi Bankar.rs.

  Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.

  "Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela – novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas", rekao je guverner Banke Engleske Mark Karnei, preneo je B92.

  Tagovi:
  novac, funta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga