21:23 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 1931
  Pratite nas

  Ruska ekonomija će 2020-2021. godine rasti brže nego što se očekivalo, predviđaju analitičari jedne od najvećih investicionih banaka „Morgan Stenli“, koji su analizirali budžetsku politiku Moskve i stanje državnih finansija.

  Analitičari smatraju da će rast BDP-a u Rusiji 2020. biti 1,9 odsto (ranije su predviđali rast od 1,7 odsto), a 2021. godine – 2,2 odsto.

  Ekonomisti investicione banke podsećaju da su se ruske vlasti fokusirale na to da sa „režima ekonomske stabilnosti“ pređu na „režim ubrzanog rasta“, što će nesumnjivo doneti rezultat.

  Kao jedan od primera navode činjenicu da je „Zberbanka“ prodata državi, što banci omogućava da isplaćuje dividende direktno u državni budžet, a ne Centralnoj banci.

  Prema mišljenju analitičara, napori koje vlast ulaže u povećanje efikasnosti realizacije nacionalnih projekata trebalo bi da doprinesu rastu ruske ekonomije. Ruski eksperti smatraju da će nacionalni projekti i odgovarajući rashodi omogućiti da ekonomija u narednih par godina raste dva-tri procenta. Na primer, stručnjaci banke „Fridom finans“ ne isklljučuju da će 2020. godine ekonomija rasti za 2-2,5 odsto uz prilično visoke cene sirovina u svetu.

  Eksperti smatraju da će rast ekonomije podstaći i ublažavanje budžetske i monetarne politike Banke Rusije.

  Stručnjaci Svetske banke su oprezniji i predviđaju da će stopa rasta ruske ekonomije biti 1,6-1,8 u 2020. i 2021. godini.

   

  Tagovi:
  ekonomija, banka, Centralna banka Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga