00:23 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  28118
  Pratite nas

  Vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda, multinacionalna kompanija „Beri Kalebo“, čije je sedište u Švajcarskoj, stiže u Srbiju.

  Stojan Kemera, generalni direktor ove kompanije za jugoistočnu Evropu, rekao je za B92 na Kopaonik biznis forumu da će kamen temeljac fabrike biti postavljen u četvrtak 5. marta.

  Dodao je da očekuje da će gradnja trajati oko 12 meseci, što znači da bi trebalo da bude otvorena u prvom kvartalu iduće godine.

  „Ovo će promeniti celokupnu sliku tog dela Novog Sada, jer će, pored fabrike, tu biti i Čokoladna akademija, naš razvojni centar na 2.000 kvadrata“, rekao je Kemera.

  Istakao je da će fabrika godišnje izvoziti robu u vrednosti 150 miliona evra, visina investicije u prvoj fazi je 50 miliona evra, a fabrika će zaposliti 100 ljudi.

  „Fabrika će biti izvozno orijentisana, ali će biti i hab za sve domaće konditore i zanatlije“, dodao je Kemera.

  Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.

  Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu.

  Antoan Desent Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar, iz kog će „Beri Kalebo“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

  Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje.

  Tagovi:
  fabrika, Novi Sad, Švajcarska, čokolada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga