14:51 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  62057
  Pratite nas

  Osim što je značajno povećala izvoz nafte u Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija je u 2019. povećala i izvoz zlata. Rusija je prošle godine prodala Velikoj Britaniji zlato u vrednosti od rekordnih 5,33 milijardi dolara.

  Ta suma je premašila za jednu trećinu količinu zlata koje je Rusija prodala svim državama sveta u poslednje tri godine. Tačnije, u 2019. godini 93% ruskog zlata prodatog u inostranstvo otišlo je u Ujedinjeno Kraljevstvo.

  Poređenja radi, Ujedinjeno Kraljevstvo 2018. godine kupilo je od  Rusije zlato za samo 433 miliona dolara. Ruski izvoz zlata u Veliku Britaniju porastao je sa 10,4 tone na 113,5 tona, odnosno uvećao se 11 puta, navode analitičari ruskog lista RBC pozivajući se na podatke koje je objavila Federalna carinska služba Rusije.

  Izvoz zlata je nadmašio izvoz svih drugih roba, uključujući naftu i njene derivate.

  Podaci Savezne carinske službe Rusije značajno se razlikuju od onih koje je objavio Državni zavod za statistiku Velike Britanije. Prema njihovim podacima, kupovina zlata od Rusije nije premašila 472 miliona dolara. Ova velika razlika može se lako objasniti. Rusija je zaista sve ove poluge isporučila na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva, ali među kupcima ima i nerezidenata.

  London se trenutno smatra jednim od najvećih svetskih centara trgovine zlatom. Zlato iz britanske prestonice naknadno se raspodeljuje krajnjim kupcima, pa investitori iz bilo kog kraja sveta kupuju rusko zlato preko Ujedinjenog Kraljevstva.

  Zlatne poluge
  © CC0 / piksabej
  Izvoz zlata premašio i izvoz nafte i njenih derivata...

  Obim trgovine zlatom u britanskom kapitalu ukazuje na to da postoji velika potražnja investitora kako u ovoj evropskoj zemlji, tako i među onima koji posluju van njenih granica.

  Zašto Velika Britanija kupuje sve više zlata od Rusije?

  U izveštaju Svetskog saveta za zlato procenjeno je da su 2019. investicioni fondovi sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu kupili zlato u vrednosti od 4.1 milijardu dolara, zbog mogućih rizika koji bi mogao nastati zbog Bregzita.

  I upravo bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao biti jedan od razloga povećane kupovine zlata, naglasio je šef odnosa za tržište plemenitih metala i član Svetskog saveta za zlato Džon Muligen.

  Profesor Nove ekonomske moskovske škole Oleg Šibanov istakao je da je Bregzit sigurno uticao na britanske investitore. Ali i neizvesnost izazvana trgovinskim ratom između SAD-a i Kine.

  Uz to, ekspert povezuje veliki rast ruskog izvoza sa popustom iz maja 2019. godine koji je uvela  centralna banka Rusije, da bi izbalansirala uslove svoje kupovine zlata i prodaju poluga drugim zemljama.

  Ovo je lista šest zemalja koje su u 2019. godini bile najveći kupci zlata od Rusije:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo - 5.3milijarde dolara
  • Kazahstan - 247 miliona dolara
  • Švajcarska - 133 miliona dolara
  • Kina - 21 milion dolara
  • Singapur - pet miliona dolara
  Tagovi:
  zlato
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga