11:10 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 563
  Pratite nas

  Narodna banka Srbije propisala je moratorijum na otplatu kredita u trajanju od 90 dana ili dok se ne završi vanredno stanje.

  Zastoj u otplati obaveza propisan je za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

  U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

  Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

  „Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata”, kažu u NBS.

  Narodna banka Srbije
  © Wikipedia / PedjaNbg
  Narodna banka Srbije

  Pored toga, banka kao ni davalac lizinga od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa.

  „U cilju transparentnosti i nedvosmislenog informisanja klijenata, banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima. Ukoliko klijent u roku od 10 dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku”, navode iz NBS.

  Upravo istekom ovog roka moratorijum počinje da važi, ali će dužnici biti u mogućnosti da otplaćuju svoje obaveze.

  Povodom usvojenih mera, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da je finansijska stabilnost neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji.

  „Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede”, kaže Tabaković.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, Narodna banka Srbije, krediti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga