21:25 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 321
  Pratite nas

  Posle uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog koronavirusa svakodnevno se donose nove mere kako bi se olakšao život građanima i poslovanje privrede.

  o Narodna banka Srbije smanjila je troškove kreditiranja snižavanjem referentne kamatne stope omogućivši na taj način niže troškove poslovanja.

  o NBS odlučila da se propiše zastoj (moratorijum) u otplati obaveza dužnika. Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele - fizička i pravna lica, a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od trajanja vanrednog stanja u Srbiji. U ovom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

  o Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

  o Kako bi predupredila negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, i stimulisala njen rast, Vlada Srbije je odlučila da uloži 24 milijarde dinara, pre svega u  kapitalne infrastrukturne projekte.

  Majka pomaže detetu da uradi domaći zadatak
  © Depositphotos / Kryzhov
  Zaposlene majke dece do 12 godina primaće punu platu ostankom kod kuće

  o Penzionerima i domaćinstvima u kojima ima penzionera odloženo je plaćanje računa komunalija za februar, mart i april. Nakon toga oni će moći da ih plate bez kamate.

  o Republički fond za zdravstveno osiguranje odlučio je da svima koji su na bolovanju ono bude automatski produženo 30 dana, kao i da će obrasci iz 2019. godine za oslobađanje participacije važiti i dalje.

  o Elektronski recepti umesto šest važiće devet meseci, a svi koji imaju simptome korona virusa moraju biti pregledani bez obzira na to da li im je overena zdravstvena knjižica. 

  o Majke dece do 12 godina koje ostanu kod kuće primaće punu platu bez ikakvih posledica.

  o Vlada Srbije zajedno sa predstavnicima sindikata razmatra da se zaposlenima koji moraju na bolovanje zbog koronavirusa obezbedi puna plata.

  o Ograničeno je povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. 

  o Najavljene su stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja, i one mogu ići samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

  o Pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje.

  Tagovi:
  privreda, građani, koronavirus, Srbija, država, mere
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga