03:33 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  33331
  Pratite nas

  Odlukom Vlade Srbije, na beogradske pijace je od danas stavljen katanac. To poljoprivrednicima i seljacima može da nanese ogromnu finansijsku štetu, a potrošače ostavi bez kvalitetne ponude voća i povrća, ukoliko se ubrzo ne nađe rešenje za distribuciju proizvoda.

  Dok Vlada Srbije razmatra šta će biti sa seljacima i njihovim proizvodima, kontaktirali smo agrarnog ekonomistu Milana Prostrana, koji nam je ukazao na potencijalni način da se odmrsi taj agroekonomski čvor nastao zbog epidemije koronavirusa.

  „ Bajlonijeva“ pijaca u vreme pandemije
  © Sputnik / Sandra Čerin
  Poljoprivrednici bi mogli da bankrotiraju ako se ubrzo ne nađe rešenje

  Katanac na pijacama može dovesti do bankrota

  Osvrćući se na proizvodnju koja je otpočela zimus i podsećajući da je počelo proleće, a sa njim i setva ili sadnja povrća na otvorenom, Prostran ističe da je zatvaranje pijaca veliki problem koji zahteva brzo i efikasno rešenje, kako ne bi imao poguban uticaj na poljoprivrednike koji su već krenuli da proizvode i one čiji se proizvodi već nalaze na tržištu.

  „Bilo bi zaista pogubno ako se neko rešenje ne nađe. Uloženi kapital i novac bi doveo poljoprivrednike koji su u to ušli do bankrota, što bi bilo apsolutno nepotrebno, jer potrošača – ima. Potreba za povrćem postoji, a uskoro će je biti i za ranim voćem“, istakao je Prostran.

  Rešenje - novi lanac poslovanja

  Po njemu, siutacija bi mogla da se reši tako što bi se lokalne samopurave povezale sa velikm tržnicama, poput Veletržnice Beograd, odnosno Kvantaša, koje bi predstavljale mesta prikupljanja svih proizvoda. Poljoprivrednici bi na ta mesta donosili proizvode, koji bi se odatle distribuirali velikim trgovačkim lancima i prerađivačima.

  Sagovornik Sputnjika predlaže i angažovanje zemljoradničkih zadruga u skupljanju i transportu proizvoda do Beograda, kako bi troškovi poljoprivrednika bili što manji.

  Pijaca „Skadarlija“ u vreme pandemije
  © Sputnik / Sandra Čerin
  Stvaranje novog lanca poslovanja je potencijalno rešenje

  Prostran tvrdi da bi takav model poslovanja povećao cenu proizvoda za najviše 20 odsto, zbog trenutne potražnje i troškova transporta, ali da bi to bilo prihvatljivo, jer je evidentno da u velikim trgovinskim lancima sada nema kvalitetnog svežeg voća, zbog otežanog uvoza, pa smatra da ova situacija, zapravo, predstavlja i dobru priliku za domaće proizvođače.

  „Svi se polako zatvaraju zbog trenutne situacije i brane svoje proizvođače, naročito Francuska, koja je najveći proizvođač hrane u Evropskoj uniji sa učešćem od 20 odsto. Ovo je prilika da pokažemo bolji odnos prema domaćem proizvođaču“, uveren je sagovornik Sputnjika.

  Strah za ostatak Srbije

  Prostran strahuje od toga da će i ostali srpski gradovi slediti primer Beograda i zatvoriti svoje pijace, što bi bio šah-mat za poljoprivrednike, a praznik za uvoznike, ako se za distribuiranje proizvoda ne nađe adekvatno rešenje.

  voće, market, prodavnica
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Zatvaranje pijaca u celoj Srbiji bio bi praznik za uvoznike
  „Onda bi nam poljoprivrednik zaista bio doveden u izuzetno tešku situaciju. On će, jednostavno, dići ruke. Bankrotiraće. Ostaćemo bez domaće proizvodnje, a nama je poljoprivrednik zemlju spasavao u najtežim vremenima“, naglasio je Prostran.
  U nekim zemljama drugačije

  Sagovornik Sputnjika je dodao da neke zemlje, poput Hrvatske, nisu zatvorile svoje pijace, već promenile model poslovanja – svaka treća tezga u nizu radi.

  „Valjda će ta svest, da ne moramo da se grlimo i nabijamo jedni uz druge, kod svih nas proraditi. Bitno je da prodavci robe budu udaljeni jedan od drugog i od potrošača“, zaključio je Prostran.

  Tagovi:
  povrće, voće, seljaci, seljak, poljoprivrednici, poljoprivreda, zatvaranje, pijaca
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga