06:57 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  11412
  Pratite nas

  U vreme kada su medicinska sredstva potrebnija nego ikada, srpska kompanija „Vino Župa“ odlučila je da svoj pogon za proizvodnju alkoholnih pića upotrebi za humane svrhe i počne da proizvodi alkohol i dezinfekciona sredstva za kliničke centre i bolnice – potpuno besplatno.

  „Vino Župa“ ima više od 1.000 zaposlenih, a godišnje preradi više od 50.000.000 litara vina. Pošto je to jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za preradu alkohola, sa državnim organima je postignut dogovor da se destilerija te kompanije upotrebi za proizvodnju medicinskog alkohola  i dezinfekcionih sredstava za kliničke centre i bolnice.

  Srpska kompanija besplatno proizvodi alkohol

  Medicinski alkohol se inače proizvodi od kukuruza ili žitarica, ali ovog puta se za proizvodnju koristi propalo vino iz nekadašnjeg „Navipa“, staro više od 12 godina, koje je ustupila Republička direkcija za imovinu.

  Preradom 50 tona propalog vina dobije se šest do osam litara alkohola od 75 odsto
  © Foto : Sputnjiku ustupio Rade Jevtović
  Preradom 50 tona propalog vina dobije se šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto

  U toku jednog dana, ta kompanija preradi oko 50 tona propalog vina, od čega se dobije od šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto. Počeli su da proizvode 23. marta, a svake nedelje isporuče jednu šaržu.

  Osim alkohola, „Vino Župa“ je u međuvremenu počela da proizvodi još dva dezinfekciona sredstva – jedno na bazi hidrogena, drugo na bazi hlora.

  „Vino Župa“ je jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za proizvodnju alkohola
  © Foto : Sputnjiku ustupio Rade Jevtović
  „Vino Župa“ je jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za proizvodnju alkohola

  Smanjen pritisak na uvoz

  Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi „Vino Župa“, iz čije fabrike alkohol za kliničke centre i bolnice, takođe dobrovoljno, transportuju privatni prevoznici.

  „Vino Župa sav rad i sve troškove, osim sirovina, snosi sama i tako daje svoj doprinos u humanitarne svrhe, za zdravlje ljudi u ovom teškom trenutku“, rekao je za Sputnjik Rade Jevtović, generalni direktor „Vina Župe“ iz Aleksandrovca.

  Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi „Vino Župa“
  © Foto : Sputnjiku ustupio Rade Jevtović
  Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi „Vino Župa“

  Naš sagovornik kaže da su svesni da se u Srbiji dnevno potroši više alkohola i dezinfekcionih sredstava nego što oni proizvedu, ali da i ta proizvodnja znači, jer je, u trenutku kada sve zemlje medicinska sredstva pokušavaju da nabave ili zadrže za sebe, smanjen pritisak na uvoz.

  Oprez na 1. mestu

  Jevtović ističe da svi radnici u kompaniji nose epidemiološke maske i rukavice i da izuzetno vode računa o higijeni radnog prostora.

  „Mi više puta tokom dana dezinfikujemo sve prostorije. Svako transportno vozilo se detaljno dezinfikuje – i kabine i spoljašnjost, a sa njima i vozači. Vozači koji nisu iz Srbije dolaze i odlaze u pratnji policije i sve vreme sede u kabini dok se roba utovaruje i istovaruje“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
  Radne prostorije dezinfikuju se nekoliko puta dnevno
  © Foto : Sputnjiku ustupio Rade Jevtović
  Radne prostorije dezinfikuju se nekoliko puta dnevno

  Podsećamo, „Vino Župa“ je kompanija koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića, poput rakije i vina, i bezalkoholnih proizvoda od voća. Najveći je neto izvoznik iz Rasinskog okruga već 15 godina, a više od 10 godina je najveći izvoznik vina i voćnih vina za Rusku Federaciju.


  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  vino, dezinfekciona sredstva, virus, virus korona, koronavirus, proizvodnja, medicinski alkohol, Vino Župa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga