11:53 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 1413
  Pratite nas

  Trećeg aprila bilo je 70 odsto manje transakcija na tržištu nekretnina u Srbiji u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji, kažu za Tanjug u Republičkom geodetskom zavodu.

  U Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno, za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

  „Prema autoritativnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u martu ove godine ostvareno je 30 odsto manje transakcija u odnosu na mart 2019. godine“, kažu u RGZ.

  Navode podatak da je prošlog meseca 65 odsto kupoprodaja nepokretnosti ostvareno za gotovinu, dok je 35 procenata kupovina nepokretnosti realizovano iz kreditnih sredstava.

  U martu prošle godine taj odnos je bio 70 procenata kupovina za keš, a 30 odsto iz kredita.

  Kada je reč o padu ili povećanju cena nekretnina, podaci Zavoda govore da prošlog meseca nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u zemlji.

  Vlada Srbije donela je inače 24. marta Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, a u skladu sa kojom je i RGZ prilagodio svoje poslovanje.

  U toj uredbi se navodi, podsećaju nadležni, da stranke u postupcima pred državnim organima za vreme vanrednog stanja ne mogu snositi posledice svog nepostupanja u rokovima propisanim ili određenim u skladu sa zakonima kojima se uređuje opšti upravni postupak ili posebni upravni postupci.

  U Republičkom geodetskom zavodu upravni predmeti primaju se preko obveznika dostave, a to su, u prvom redu, javni beležnici i sudovi, i profesionalnih korisnika - licenciranih geodetskih organizacija, advokata i banaka.

  Sva komunikacija se obavlja digitalnim putem preko servisne magistrale državnih organa i eŠaltera, a one koje zanima status rešenja u RGZ mogu te informacije potražiti na onlajn oglasnoj tabli Zavoda.

  Pročitajte još:

  -Cene stanova u Beogradu vrtoglavo rastu: Da li će balon pući

  -Nepovoljna situacija oborila cene: Rusi masovno kupuju stanove

  -Revolucija na tržištu nekretnina - cene srljaju na dole, ljudi napuštaju gradove

  Tagovi:
  vanredno stanje, nekretnine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga