00:23 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 1620
  Pratite nas

  Od svih grana privrede, turizam je najviše pogođen zbog virusa korone. Stotine miliona kreveta širom planete zvrje prazni, putnički avioni su prizemljeni, autobusi su parkirani, a veliki putnički kruzeri su vezani u matičnim lukama.

  Turizam je širom planete na pauzi, a pojedine zemlje će to teže osetiti od drugih. 

  Kompanija „Official ESTA“ uradila je nekoliko analiza. Samoizolacija najviše pogađa blagajne onih destinacija koje žive od turizma. Ova analiza se odnosi na broj radnika u turizmu, odnosno na broj zaposlenih koji su direktno i indirektno angažovani po jednom turisti. 

  Na osnovu ove rang-liste, Bangladeš najviše zavisi od turizma. Naime, tamo je 944 radnika angažovano na svakih 100 posetilaca. Na drugom je mestu Indija, a zatim sledi Pakistan.

  Među zemljama koje su prethodnih pet godina najviše povećale broj poslova u turizmu su: Island, Kongo, Sao Tome i Principe, Šri Lanka i Grenada.

  I Knoema je uradila svoje istraživanje - obradili su 175. država. Od zemalja bivše Jugoslavije, najviše je ugrožena Hrvatska, koja je na 82. mestu. Srbija se na globalnoj listi nalazi na 120. mestu, Slovenija na 129, Bosna i Hercegovina na 138. mestu. Ono što čudi u ovom istraživanju, jeste pozicija Crne Gore. Oni se nalaze tek na 156. mestu.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, virus korona, turizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga