02:55 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1526
  Pratite nas

  Pandemija virusa korona izmenila je Forbsovu listu milijardera, pa su mnogi i skinuti sa nje. Međutim, čak ni razvod od 40 milijardi dolara nije sprečio osnivača i izvršnog direktora Amazona, Džefa Bezosa, da treću godinu zaredom bude u samom vrhu lestvice svetskih bogataša.

  U prvoj polovini marta 226 ljudi izgubilo je status milijardera, što je 58 manje u odnosu na isti period prošle godine.

  Bezos je ostao na vrhu Forbsove liste zahvaljujući njegovoj neto vrednosti od 113 milijardi dolara, iako beleži pad od 18 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu.

  © AFP 2020 / Manjunath Kiran
  Bezosa ni razvod od 40 milijardi dolara nije srušio sa pozicije broj jedan na Forbsovoj listi svetskih bogataša.

  Najveći razlog tom padu je njegov razvod sa književnicom Mekenzi Bezos. Deonice Amazona, međutim, porasle su za15 odsto prošle godine, što mu je pomoglo da nadoknadi deo gubitka od razvoda.

  Mekenzi Bezos prvi put se pojavila na listi svetskih milijardera, i to zahvaljujući nagodbi o razvodu od 38 milijardi dolara. Kao deo nagodbe dobila je 25 odsto deonica Amazona, i zauzela 22. mesto Forbsove liste svetskih multimilijardera.

  „Od preostalih milijardera, 51 odsto je siromašnije nego prošle godine. Grubo gledano, svetski milijarderi vrede osam biliona dolara, što je pad od 700 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu“, navode iz Forbsa.

  ​Suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejtes na drugom je mestu svetskih milijardera sa bogatstvom od 98 milijardi dolara, što je više od 1,5 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, prenosi RTS.

  Najbogatija žena na svetu i dalje je naslednica „Volmarta“, Alis Valton, koja je na devetom mestu sa 54,4 milijarde dolara.

  Na Forbsovoj listi, inače, našlo se ukupno 2.095 milijardera.


  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga