07:44 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2444
  Pratite nas

  Nemačka će ove godine biti u recesiji od 4,2 odsto, a ekonomija će najlošije proći u drugom tromesečju, kada se predviđa da će bruto domaći proizvod pasti za čak 9,8 procenata.

  Očekuje se da će najjača evropska ekonomija sledeće godine rasti za 5,8 odsto, ali sa niske baze. Tako u prolećnoj prognozi predviđa pet ekonomskih instituta koji su već uzeli u obzir ekonomske mere zemlje, prenosi portal „Sibiz“.

  Nemačka nikad nije doživela tako dubok pad BDP-a kakav predviđaju ekonomisti za drugi kvartal od prikupljanja tromesečnih podataka, odnosno od 1970. godine. Pad je čak dvostruko dublji od najdubljeg tromesečnog pada BDP-a u poslednjoj finansijskoj krizi 2008. godine. Ekonomisti procenjuju da je zemlja u prvom kvartalu 2020. zabeležila pad od 1,9 odsto.

  Makroekonomski brojevi takođe su niski u ostalim zemljama zbog korona krize. Na primer, Francuska je zabeležila pad BDP-a od šest odsto u prvom kvartalu ove godine, nakon što je u poslednjem kvartalu prošle imala pad od 0,1 odsto. Francuska je već pala u tehničku recesiju. Poslednji put je francuski BDP pao slično duboko u drugom tromesečju 1968. godine - 5,8 odsto.

  Institut Ifo iz Minhena u saradnji sa švajcarskim institutom KOF prognozira da će evrozona biti u prilično dubokoj recesiji u prvoj polovini godine, a vratiće se rastu u trećem tromesečju.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  korona, ekonomska kriza, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga