01:49 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 278
  Pratite nas

  Članice OPEK+ postigle su dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, sada je važno pratiti tržište tokom njegovog trajanja, saopštio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

  Ministar je rekao da će dogovor o smanjenju proizvodnje nafte biti na snazi dve godine: do 1. maja 2022. i dodao da će u smanjenju proizvodnje nafte učestvovati 23 zemlje.

  „Održani su intenzivni pregovori između zemalja-članica OPEK-a i onim koje nisu članice ove organizacije. Juče smo tokom video-konferencije gotovo 10 sati razgovarali o situaciji na tržištu i merama koje je potrebno preduzeti u uslovima značajnog pada potražnje, prevelike ponude na tržištu, pada cena i mogućnosti prekomerno skladištenje, odnosno o situaciji koja se trenutno razvija na naftnim tržištima“, rekao je Novak u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

  Novak je potvrdio da će smanjenje proizvodnje u okviru OPEK+ u prva dva meseca dogovora iznositi deset miliona barela dnevno.

  „Svi su se složili da treba preduzeti odlučne mere koje predviđaju da zemlje OPEK-a i države koje nisu članice OPEK-a smanje proizvodnju za 10 miliona barela na dan tokom dva meseca u maju i junu. Zatim, u narednih pola godine, delimično obnove proizvodnju, pa će smanjenje biti 8 miliona barela. Sporazum će važiti dve godine. Do 2021. godine parametri predviđeni sporazumom biće 6 miliona barela na dan za 23 zemlje članice. Kvota će biti na snazi do 1. maja 2022“, precizirao je ruski ministar.

  Situacija na tržištu nafte će se, svakako, menjati, a ukoliko bude potrebno, OPEK+ će ili preduzimati dodatne mere ili će se na što brže načine obnavljati proizvodnja u zemljama, objasnio je Novak.

  Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistirala je na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora. Dogovoreno je da se sledeći sastanak održi u aprilu.

  Zemlje članice OPEK+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i države izvan saveza, na video-sastanku 9. aprila postigle su novi dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za stabilizaciju tržišta usred pandemije virusa korona.

  Tagovi:
  Nafta, OPEK, Aleksandar Novak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga